Dezinfekcia aut ozónom

Určite vám nie je neznáma vôňa čerstvého vzduchu tesne po búrke. Tú spôsobuje práve ozón. No má aj iné využitie. Je totiž mimoriadne účinný pri dezinfekcii, a to vďaka svojim oxidačným vlastnostiam. Dokonca sú jeho výsledky ešte lepšie ako ich poznáme napríklad pri chlórovej alebo alkoholovej dezinfekcii. Nečudo, že si našiel svoje uplatnenie v podstate všade. Výnimkou nie sú ani automobily.

Prečo ozón?

Ozón je najsilnejšie prírodné dezinfekčné činidlo. Ide o plyn, ktorého molekuly sú niekoľko krát menšie ako molekuly aerosólu pri chemickom čistení. Preto sa jeho účinky prejavia i na miestach, kde sa bežné prostriedky klasickej dezinfekcie nedostanú.

V súčasnosti je dezinfekcia automobilov ozónom na vzostupe. Ide o horúcu novinku používanú iba pár rokov, napríklad v Bratislave a okolí. A dôvod? Ten je jednoduchý. Ozón spĺňa presne to, čo pri dezinfekcii auta potrebujete. Samozrejme, najmä v súvislosti s čistením klimatizácie.

Avšak ozón v automobile nevyčistí iba klimatizáciu. Dokáže vás zbaviť aj nepríjemného zápachu a dezinfikuje celý interiér vozidla. Rýchlo, lacno a hlavne efektívne. Patogénne mikroorganizmy, vrátane COVID-19, nemajú proti ozónu žiadnu šancu. Nečudo, že sa táto metóda čistenia stáva u zákazníkov čoraz obľúbenejšia.

Princíp čistenia aut ozónom

Ozón je v bežnom prostredí veľmi nestabilný, a preto sa musí pripravovať priamo na mieste použitia. Generátor funguje na princípe elektrického výboja, ktorý vytvára ozón z kyslíku prítomného vo vzduchu.

V praxi to vyzerá tak, že ozónovanie automobilov sa vykonáva pri naštartovanom motore, zatvorených dverách a vytiahnutých oknách. Klimatizácia je pri ozónovaní spustená, pričom celý proces trvá približne 15 minút. Pochopiteľne, počas čistenia aut ozónom sa osoby ani domáce zvieratá nemôžu zdržiavať v aute. Po ukončení procesu sa musí interiér auta dôkladne vyvetrať. Vo všeobecnosti sa odporúča takéto čistenie klimatizácie robiť dvakrát ročne.

VEDELI STE, ŽE: Baktericídny účinok ozónu je asi 50 krát účinnejší a 3000 krát rýchlejší ako je tomu v prípade chlóru. Na rozdiel od bežne používaných chemikálií, sa ozón biologicky rozkladá na čistý kyslík. Preto po sebe nezanecháva toxických odpad a neznečisťuje životné prostredie.

Ponúkame mobilnú dezinfekciu áut v mieste Vášho bydliska alebo na mieste podľa Vášho uváženia.

Scroll to Top